"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2012. október 8., hétfő

Gluténmentes és tejmentes túró rudi (fruktóz malabszorpcióban is)




Hozzávalók:
- 100gr köles
- 3 dl rizstej
- negyed citrom leve és héja
- 1 tábla (10dkg) gm-tejmentes étcsoki, (ha Plamil cukormentes étcsokit veszünk, fruktózmalabszorpcióban is ehető)
- 3 evőkanál xilit
- 3 evőkanál tejmentes (Liga) margarin
- 1 csipet só

Kölest kb. 3 dl rizstejbe felteszem főni, 3 evőkanál xilittel és egy csipet sóval ízesítem. Amikor puhára főtt, beleöntöm negyed citrom levét és finomra reszelt héját (kicsi citromból fél is mehet bele), kicsit átdolgozom botmixerrel, ezután hűlni hagyom.
Felteszem forró víz fölé másik tálba az étcsokit, miután megolvadt, belekeverem a 3 evőkanál margarint.
Kibélelek 1 őzgerinc formát folpackkal, beleöntöm az olvasztott csoki felét. Hűtőbe teszem, s amíg dermed, a kölest botmixerrel kicsit eldolgozom. A dermedt csokira öntöm a kölest, és a maradék étcsokit, majd fél napra hűtőbe teszem. Ha megdermedt a csoki, akkor szelhető túró rudihoz hasonló ízű finomságot kapunk.

Ha van türelmünk, csinálhatjuk úgy is, hogy hosszú rudakat formázunk a kölesből és úgy öntjük le csokival, de nekem ehhez nem volt. Sőt, én csak fagyasztóba teszem 2órára, akkor hamarabb megdermed és nem kell rá fél napot várni :).