"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2014. augusztus 16., szombat

Gluténmentes pizzás és virslis hajdina tekercsek (élesztő-, tej-, tojás-, kukoricamentes)

Ez a tészta recept azoknak "készült", akik hozzánk hasonlóan nem ehetnek lisztkeverékekből készült finomságokat, mert egyik vagy másik összetevőjükre érzékenyek. Ebben se rizs, se kukorica, se burgonya nincs és élesztő se. Tölteléke szabadon variálható, só helyett egy kis édesítőt (cukor, stevia, xilit) téve bele édes tekercset is készíthetünk.

Hozzávalók:

180gr hajdinaliszt,
120 gr tápiókakeményítő,
1 tk útifűmaghéj,
1 csapott tk xantán gumi,
1 tk szódabikarbóna,
késhegynyi aszkorbinsav,
1 tk só,
2dl víz,
2 ek olaj

Töltelék: bármi lehet, nálam 2 db "mentes" virsli és reszelt violife sajt volt a virslis tekercsnél, paprikás erdélyi padlizsánkrém, sonka és violife sajt a pizzásnál.

Először a száraz hozzávalókat keverem össze, majd hozzáadom a vizet, végül az olajat. Alaposan összegyúrom, ezután lisztezett felületen kinyújtom. Két részre vágom, hogy hosszú csíkokat kapjak. Megszórom reszelt növényi sajttal, beleteszem a hosszában félbevágott virsliket és feltekerem. A pizzás csigánál megkenem a padlizsánkrémmel a tésztát, rászórok kockára vágott sonkát majd a sajtot, s ezután tekerem fel. Úgy 1,5 cm vastag karikákra vágom és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem. Lekenem olvasztott margarinnal vagy olajjal és 180 fokon nagyjából 25-30 percig sütöm (én kicsit túl sütöttem és ropogós lett).